Mare atenție, români: capcanele din noile facturi de energie electrică. Anunțul e clar
Mare atenție la facturile de energie electrică, odată cu liberalizarea pieței. Avertismentul e cât se poate de clar. Iată care sunt capcanele.
De la 1 ianuarie, piața energiei electrice s-a liberalizat, iar asta înseamnă că-ți poți alege furnizorul pe care-l vrei în funcție de oferta cea mai bună. Numai că multă lume a înțeles greșit anunțurile și furnizorii pot profita de asta. E motivul pentru ANRE a venit cu un răgaz în care poți alege oferta care ți se potrivește.
Între timp, șeful CEZ România, Ondrej Safar, vine cu un avertisment. Ar trebui să fii foarte atent când semnezi noile contracte de energie, întrucât furnizorii din acest domeniu au multe tactici de a te păcăli clienţii, iar preţurile prea mici de obicei ascund diverse capcane, spune acesta într-un interviu pentru Agepres.
Capcanele din facturile la energie electrică
Directorul general al Cez România susține că e vorba despre oferte foarte bune la prima vedere, care însă fie nu arată toate costurile, fie sunt pentru o perioadă mică de timp. De asemenea, unii agenţi de vânzări merg din uşă în uşă şi sperie oamenii că trebuie să semneze urgent noi contracte, altfel rămân fără curent.
Ceea ce este complet fals.
Safar recomandă consumatorilor să nu intre în panică, pentru că nu rămâne nimeni fără curent. Cel mai bine ar fi să studieze ofertele de pe site-urile furnizorilor şi să aleagă ce li se potriveşte mai bine nu doar din punctul de vedere al preţului, ci şi, spre exemplu, al modului de plată sau al felului în care vor primi factura, online sau print.
”Piaţa a fost liberalizată la 1 ianuarie şi consumatorii au opţiunea de a-şi alege furnizorul. Însă ei au avut această opţiune şi până acum, deci nu este ceva nou pentru România, a mai avut loc o liberalizare a pieţei anterior şi clienţii au avut această opţiune chiar şi în ultimul an. Noutatea acum este că, aşa cum arată directivele europene, piaţa de electricitate nu mai poate fi reglementată şi România a trebuit să finalizeze acest lucru la sfârşitul anului trecut, altfel risca demararea unei proceduri de infringement din partea Uniunii Europene. Deci, nu există niciun motiv să intre în panică”- Ondrej Safar, CEO Cez România.
Cel mai bine e să studiezi toate ofertele și să o alegi pe cea mai bună. Timp ai la dispoziție.
”Capcanele care se practică de obicei sunt, spre exemplu, că aceste oferte prezintă un preţ foarte mic, dar nu arată toate componentele preţului, ci se referă doar la o parte din preţul final. O altă practică este că oferta poate părea foarte atractivă la o primă vedere, dar dacă citeşti detaliile afli că acest preţ se aplică pentru doar trei luni, iar după aceea este vorba despre un alt preţ. O altă capcană care se practică se referă la agenţi de vânzări care vin la uşă şi spun că sunt de la compania de energie, depinde de regiune, şi că trebuie să semnezi ceva foarte rapid, altfel rămâi fără electricitate.Deci cam acestea sunt tacticile de a păcăli oamenii care se practică în mod obişnuit” – mai spune șeful CEZ România.